Modern klädstil

Vad innebär modern klädstil?

Mode och trender kommer och går. Plagg och stilar som var populära under ett eller några år på exempelvis 1990-talet kan kännas helt otrendigt idag. Samtidigt är det inte ovanligt att vissa trender kommer tillbaka efter ett tag, till exempel 1970-talets bohemiska hippiestil eller 1980-talets discostil med neondetaljer. Det här innebär att det inte finns en exakt definition av vad modern klädstil innebär. Om du vill veta mer om vad som gäller just nu kan du ta en titt i klädbutiker. Många av dem inspireras i sin tur av modet som visas upp på modeveckor, catwalks och som skapas av de stora modehusen i stil med Chanel, Burberry, Louis Vuitton och liknande.

Modern klädstil på 2010-talet

Under 2010-talet har modet skiftat mycket. Det är inte lika enkelt att urskilja en specifik stil och vissa trendiga plagg som under exempelvis 1960-, 70- och 80-talet. Stuprörsjeans och raka byxor har dock präglat stora delar av 2010-talet, liksom det sportiga modet med märken som Adidas och Nike. Oversize-plagg är också något som har genomsyrat stora delar av 2010-talet. Den så kallade hipsterstilen har varit på kartan under stora delar av 2010-talet. Denna klädstil är eklektisk, men några utmärkande drag har varit chinos, skjortor (gärna rutiga och ofta oversize, på såväl kvinnor som på män) och sotarmössor. Snygga och bekväma sneakers har även de fått ett rejält uppsving på 2010-talet.

Trender under 1960-talet

Låt oss gå tillbaka i tiden för att se vilka trender som har kommit och gått sedan 1960-talet och framåt. I mitten av 2000-talet kom 60-talsstilen tillbaka, inte minst inom det kvinnliga modet. Under 1960-talet präglades modet på kvinnor av korta och a-linjeformade klänningar och en generellt sett ungdomlig stil. Twiggy var en modell och skådespelerska som många inspirerades av vad gäller kläder såväl som smink och hår. Polotröjor och korta kjolar med lite vidd var också populärt, gärna i kombination med knästrumpor eller färgade strumpbyxor. Rutiga mönster, liksom stora blommor var populärt, vilket också skulle bli ännu vanligare framåt 1970-talet och dess bohemiska hippiemode. Feminint, men också propert, var på kartan under 1960-talet.

Modet på 1970-talet

1970-talet har satt många spår i efterkommande årtionden vad gäller mode och trender. Under dessa år började även män och kvinnor klä sig mer och mer likt varandra, gärna i rejält utsvängda byxor (jeans eller andra byxor), stora skärp, mockavästar, stickade tröjor och baskrar. Förutom mocka blev silkesliknande material, linne och virkade detaljer på kläder populärt. Hippiekulturen och den bohemiska stilen blev mycket populär, vilket bland annat innebar luftiga och löst sittande plagg, platåskor (på såväl kvinnor som på män) samt naturnära och murriga färger, till exempel senapsgult, vinrött, brunt, beige och mossgrönt. Samtidigt blev håret längre på både män och kvinnor och det fick gärna vara lite lockigt.

1980- och 90-talet

Under 1980-talet blev disco populärt, vilket även förändrade klädstilarna. Neonfärger, axelvaddar och puffärmar, tights och tydligt markerade midjor med hjälp av breda skärp blev populärt, samtidigt som en sportig stil växte fram i modet hos både kvinnor och män. Permanentat hår var populärt bland båda könen, liksom byxor med hög midja. Det här höll i sig en bra bit på 1990-talet. Just nu är 90-talets mode på kartan igen, vilket bland annat innebär sneakers, streetmode, hängselbyxor, bootcut-jeans, smala axelband på kläder och tajta halsband (så kallade chokers). Vad gäller modet på 2000-talet liknar det 90-talets mode, men det är fortfarande lite för nära i tiden för att kunna avgöra exakt vad som karaktäriserar de åren.

3 Replies to “Modern klädstil”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *