Vintage klädstil

Klädstilen vintage är på tapeten och innebär att du klär dig i kläder som har tillverkats från 1920-talet och fram till 1980-talet. Äldre kläder än det klassas som antika. Att klä dig i vintage-stil är häftigt, miljövänligt och i många fall kan det även vara billigt. Du kan klä dig moderiktigt utan att det kostar skjortan, samtidigt som du kan välja och vraka av klädutbudet för den tidsepok som du gillar.

Vad är vintage-kläder?

Just ordet vintage kommer från engelskan och syftar på saker och ting som är äldre, men av en god kvalitet. Detta gäller självklart kläder i allra högsta grad. Det är lätt att tro att vintage och retro är samma sak, men så är det inte. Inom modebranschen är retro- och reprokläder nyproducerade kläder i en typisk stil för en tidigare era och vintage är äldre kläder av bra kvalitet.

Vintage-kläder är minst 25 år gamla och plaggen ska vara välbehållna och vackra. Bara för att kläderna är vintage betyder det inte att de är begagnade, som du till exempel har fyndat på loppis eller second hand-butiker. Vintage har alltså enbart med åldern att göra, men att hitta denna typ av kläder är oftast lättast på ställen som säljer begagnat. Det gör att du kan fynda och få en vintage-stil på ett billigare sätt.

Att shoppa vintage-plagg

Det finns idag många butiker som satsar på vintage-plagg och där det går att hitta från olika tidsperioder. De flesta är second hand-butiker där folk lämnar in sina kläder eller där butiken letar upp och köper in från olika företag, marknader eller liknande. Att shoppa vintage är kul men kräver lite kunskap om både storlekar och kvalitet, samt att kunna skilja på kläder som är retro och repro.

Tänk på när du köper kläder som tillverkats från 1950-talet och senare kan kvaliteten variera, eftersom kläderna massproducerades. Det som är roligt med vintage är att du kan klä dig i olika epoker, då varje epok hade ett speciellt mode och fokuserade på olika kroppsdelar. Vill du veta mer om vilket mode det var under en viss epok, ta dig då en närmare titt på vad filmstjärnorna bar för kläder.

Varför vintage?

Det finns många olika orsaker varför folk vill klä sig i en vintage klädstil. En av orsakerna är att det faktiskt är många kändisar som klär sig i vintage-kläder och några av dessa är – Julia Robert, Kate Moss och Tatiana Sorokko. Anledningen till att de bär kläder från förr är att kändisarna vill skapa en miljö som är hållbar. Det har inneburit att många människor har tagit efter dem.

Ytterligare en anledning är att ett intresse är kopplat till en viss epok. Många gillar till exempel 50-talet och klassiska amerikanska bilar. För att verkligen understryka intresset klär de sig som man gjorde på 1950-talet då man körde runt med Cheva eller Buick. Andra tidstypiska klädstilar som har dykt upp och ökat under de senaste åren är pinup-, rockabilly- och swing-stilarna. Här är många second hand-butiker guldgruvor.

Vintage-modet

Modeskapare genom tiderna har fått inspiration från andra tidsepoker när det designar sina kläder, vilket gör att vissa nyproducerade plagg har likheter av vintage-klädstilen. En fördel med de mer moderna vintage-liknande plaggen är att dessa finns i olika färger, storlekar och tyger. Nyproducerade kläder i vintage-stil passar perfekt för personer som vill ha moderna snitt på sina kläder men tycker om en still från ett annat årtionde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *