Bohemisk klädstil

Kläder är ett stort intresse för många. Det kan bidra till ens identitet och är ett sätt att visa vem man är som person. Det finns många olika klädstilar och trender som kommer och går. En av dem är bohemisk klädstil, som också finns representerat inom mode och trender med jämna mellanrum. Den bohemiska stilen karaktäriseras av löst sittande kläder, mjuka material, många accessoarer och stora mönster.

Vad betyder bohemisk klädstil?

Ordet bohemisk kommer från bohem, vilket syftar på personer som lever ett okonventionellt liv, ofta genom att de till exempel reser och äventyrar mycket istället för att ha en fast punkt. Många är konstnärliga av sig eller försörjer sig som musiker eller författare. Det här är åtminstone den klassiska bilden många har av bohemiska människor, och det som har satt grunden till hur klädstilen har utformats.

Utifrån definitionen av vad en bohem kan vara är det svårt att säga exakt hur den bohemiska stilen är utformad. Många refererar till “hippiestil” och “flummig” stil när de pratar om bohemisk stil, vilket i sin tur kan kopplas till 70-talets stil med utsvängda byxor, linnematerial, lösa och långa klänningar och broderade tunikor med mera. Dessa saker kan till viss del även gälla för den bohemiska stilen.

Romantiska plagg

Den bohemiska klädstilen är ofta romantisk, både vad gäller material och former som färger. Linne, spets, brodyr och skira material ingår ofta i den bohemiska stilen, och vad gäller former är det populärt med volanger och löst sittande passformer. Färgskalorna kan vara murriga i enlighet med 70-talets hippiestil, men de kan också vara ljusa och jordnära, till exempel ljusgrått, smutsrosa, beige, ljusare nyanser av grönt samt vitt.

Det här gör att den bohemiska stilen ofta kallas för en romantisk stil. Den brukar då kombineras med långt hår och mjuka lockar, enkla sandaler eller tunnare tygskor, en naturlig sminkning och långa halsband. Det här för tankarna till en sagofigur eller en gudinna, vilket gör att stilen får en romantisk och harmonisk stämpel. Ofta passar den här stilen och dess färger bra till våren, sommaren och bröllop.

70-talets bohemiska stil

Till skillnad från den romantiska och bohemiska stilen är den 70-tals inspirerade bohemiska stilen hårdare. Här kan plaggen utgöras av utsvängda jeans (eller andra byxor), västar, platåskor och stora accessoarer. Några likheter med den romantiska stilen finns också, inte minst vad gäller brodyrer och spets, linnematerial och löst sittande plagg, gärna långa klänningar eller tunikor. Färgerna är dock mörkare och murrigare, till exempel olika nyanser av brunt, men också vinrött och senapsgult.

Den 70-tals inspirerade bohemiska stilen bygger mycket på mönster och gärna stora mönster. Ränder, rutor och stora blommor är några exempel och mönstren får gärna vara detaljerade. Toppar med romantiska blommor som är broderade på plagget är också populärt, såväl inom den 70-talsinspirerade stilen som romantiska stilen. Även inom den 70-talsinspirerade stilen får gärna sminkningen vara naturlig och håret får gärna vara långt, tjockt och lätt vågigt.

Bohemisk klädstil – en återkommande trend

Den bohemiska klädstilen har länge varit populär och tycks aldrig riktigt går ur tiden. Då och då får den ett ordentligt uppsving, men även där emellan kan du lätt hitta plagg och accessoarer som är inspirerade av bohemiska stilar, inte minst inför sommaren. Det här gör att du alltid kan känna dig rätt i bohemiska plagg, men blanda dem gärna med kontrasterande plagg för att skapa mer variation i garderoben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *