Punkig klädstil

Historia

Exakt var punken uppstod är debatterad. Storbritannien, Australien och USA är några av de länder där den sägs ha uppstått på 70-talet. Punken var en protest mot allt kommersiellt och speciellt mot så kallade “sell outs”, det vill säga artister som sålde sig till stora bolag. Kläder, musik och frisyrer skulle skapas själv och det skulle märkas att det var hemmagjort. Musiken skulle vara rå, aggressiv och gärna chockerande eller provocerande. Några stora band internationellt var The Ramones och Sex Pistols. I Sverige bildades band som Ebba Grön, KSMB och The Pain. Då DIY (do it yourself) var en stor grej inom punken gjordes även många tidningar och hemmasnickrade band.

Klassiska punkstilen

Den klassiska punkstilen genomsyras av antimaterialism. Kort hår som ett motstånd mot rock och diskomusiken, enkla kläder som jeans, t-shirt och läderjacka istället för dyra discokläder. Kläderna skulle vara slitna och ofta tog man sönder sina plagg för att de skulle se ännu mer extrema ut. Dessa trasiga kläder kunde hållas ihop med säkerhetsnålar eller till och med tejp. Jackor hade ofta anarkisymbolen sprayad på ryggen och accessoarer så som kedjor och rakblad var vanligt förekommande. Militärkängor, motorcykelkängor eller mockaskor var att föredra. Piercingar och slitet, sönderfärgat hår var också väldigt vanligt. Målet var att se så anti-mode ut som möjligt, alternativt att se så trasig ut som möjligt.

Antistil

Punkstilen började som en motreaktion mot kommersiell stil och musik och är än idag en så kallad antistil. Även om vissa klädmärken har lyckats tränga sig in i punken (främst t-shirtmärken) håller punken än idag hårt på att vara en billig do it yourself-stil. Sverige har varit snarlik den brittiska punken i sin stil med stort spikigt färgat hår, trasiga kläder och anarkisymbolism. Med Ebba Gröns uppgång slog punken igenom stort i Sverige och i samband med detta fick många upp ögonen för denna antistil. Idag finns det även en “civiliserad” punkstil, där punkare bär skjortor, rockar och andra finare kläder, men likväl med galet hår och attityd.

Olika varianter

Punken har breddat sig markant som stil sen 70-talet och finns idag i många, men snarlika varianter. Anarkopunken är en stil som kör helsvart militärliknande klädsel. Anarkisymbolen syns på de flesta plagg och subkulturen kretsar kring veganism och djurrätt, därför använder man sällan läder. Krustpunken är en stor variant som kännetecknas av att se så smutsig ut som möjligt. Kläder är oftast arbetsbyxor eller camobyxor, trasiga t-shirt och accessoarer gjorda av saker man hittat eller av hampa. Fastsydda märken med broderade politiska budskap är också vanligt i denna stil. Några mindre varianter är horror punk, psychobilly och skapunk som alla har sina egna särartade stilar inom denna stil.

Sammanfattning

Punken började som en motpol till det kommersiella och som en hyllning till arbetarklassen och do it yourself-rörelsen. Stilen är stark förknippad med musikgenren med samma namn och kännetecknas av kängor, trasiga jeans, t-shirts och läderjackor med anarkisymbolen på. Håret är ofta färgat i udda färger och fullt av hårspray. I Sverige blev stilen stor i samband med Ebba Gröns genombrott och än idag finns det många punkare kvar i Sverige. Punken har många varianter och särpräglas av en do it yourself-attityd och en unik individualism. Syftet med punkstilen är att provocera och chockera etablissemanget samt det kommersiella. Musiken likt stilen är rå, lättspelad och ofta väldigt aggressiv, precis som stilen punk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *