Hipster klädstil

Söderstilens utveckling

Hipster-fanan kan ingen gått miste om. Stilen dök upp redan på 1940-talet, har sedan grott och nyligen blommat ut i en stilepok som inte fick sin uppmärksamhet förrän kring år 2010. Den har alstrats intensivt på ett knappt decennium. I huvudsak har stilen alltid varit densamma, bortsett från olika variationer, men på senare tid har klimatet öppnat upp för en förändring. Nu är värderingarna viktigare än någonsin. Den klassiska hipstern har länge kännetecknats av hipster-mustaschen tillsammans med den löst sittande flanellskjortan och tygpåsen innehållandes ekologiska varor hängandes över axeln. För att vara en äkta hipster räcker det dock inte med att du spikar klädkombinationen – hipster-stilens syfte har alltid handlat om att förmedla livsstilen. Allt annat är enbart attribut.

Förutfattade meningar

År 2019:s hipster är vegetarian, men allra helst vegan. Favoritårstiden är självfallet höst, då huvudbonaden och halsduken frekvent kommer till användning. Hipstern står för lika rättigheter och stöttar både hbtq-rörelser och invandrare. Klädstilen skriker socialistiska värderingar. Att besöka Anne Franks museum och berlinmuren står högst upp på bucketlistan. Självklart är alla dessa exempel baserade på fördomar och förutfattade meningar, men det har alltid varit svårt att separera klädstil och fördomar. Länge har den estetiska söderstilen hånats, inte minst av överklassen, men nu vindarna har vänt. Nu är det plötsligt trendigt. Idag eftertraktas den stilmedvetna söderhipstern i hela Europa. Hipstern har på så sätt lärt oss att stilikoner odlas i autenticiteten.

Klädstilen och musiksmakens släktskap

Alla olika klädstilar präglas framförallt av gemenskapen i tonsinnet. Detta skulle kunna förklaras genom att både kläder och musik kan vara viktigt för identitetsskapande. Klädstilen och musiksmakens släktskap är inget nytt för hipstern. På 1940-talet stod jazzen den sofistikerade hipstern varmt om hjärtat. Jazzen har genom tiderna förknippats med eleganta och bekväma klädesplagg, två adjektiv som egentligen skulle anses vara motsatser. Den moderna hipstern anammar dock dessa adjektiv i form av en vit t-shirt som framhäver diverse armtatueringar, svarta chinos, låga skor, marinblå fiskarmössa samt ett flertal smycken. Helt enkelt en simpel, elegant och bekväm outfit som kan gå långa vägar och ta sig an flera olika tillställningar.

Var hittar du hipstern?

Hipstern är både lätt- och svårdefinierad. Var hittar du honom? Möjligtvis på ett hälsocafé, på stadsbiblioteket, i en tatueringsstudio, i en second hand-butik, på en okänd bar, på en musikfestival, i ett politiskt förbund eller i en skivaffär. Hipstern är därför en komplex individ med en mångfaldigt monterad idélära, där ingenting är etsat i sten. Den enda viktiga gemensamma nämnaren är autenticiteten. Hipstern är autentisk och genuin, då klädstilens mål är att spegla livsstilen istället för att agera fasad. För hipstern är andras åsikter om den oväsentliga. Just därför kan det ha skapats och tillåtits så pass många varianter och versioner kring definitionen av en hipster. Faktum är att en hipster aldrig kallar sig till hipster.

En heterogen kollektion

Hipstern lär oss att det finns inspiration att dra från alla olika typer av människor. Flanellskjortan och den avslappnade livsåskådningen hämtad från bonden i Skövde med grässtrået i mungipan. De runda glasögonen från hippiekulturen. De lössittande kläderna från skatearenan i Rålambshovsparken. Skildringen mellan rock t-shirten och den vaga ljudfrekvensen av Håkan Hellströms stämma som strömmar ut från hörlurarna. 60-, 70-, 80- eller 90-tal, spelar ingen roll då de alla har något att erbjuda och samlat på hipstern samspelar allt i en heterogen kollektion. Det här är trots allt hipsterns storhetstid. Hipstern blandar det bästa av alla världar och återupplivar det bästa från alla årtionden i en tidlös mix.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *