Goth klädstil

Goth är för många en musikbaserad subkultur som anses ha sitt ursprung från punken. Goth-musik kan beskrivas som mörk, symfonisk och ofta med väldigt deprimerande texter om ondska, död och kyrkogårdar. Gothare ser en romantik med döden som definierande för sin unika stil. De brukar också även ha en mörk och sarkastisk humor.

I Sverige drog goth-kulturen igång i ungefär samma tidsperiod som punken och modkulturen, det vill säga på 70-talet. Med det svenska bandet Cortex som bildades 1980 slog goth-kulturen igenom ordentligt i Sverige. För många utomstående är goth svartklädda (ofta i krås) utstötta människor som är deppiga och svåra, men goth är så mycket mer.

Medeltida influenser

Traditionella goth-kläder har starka influenser från extravagant klädsel från 1500-talet. Krås är ett återkommande inslag i skjortor och stora, maffiga balklänningar är inte ovanligt att se. Kläderna bör gå i svart, mörklila och gråa toner och kombineras helst med långt, svart hår. En aning mer modern influens är vitt spetstyg i invecklade mönster.

En annan stark influens är att stilen är väldigt androgyn. Idag ses krås som något väldigt feminint, men trots detta är krås vanligast bland manliga gothare. Vitt puder används av båda könen för att uppnå en ljusare hudton och även användning av annan form av smink som kajal, eyeliner och läppstift förekommer bland båda könen.

Modern goth

Gothmodet går dock i trender. Idag är det väldigt vanligt med en stil som kallas Batcave-retro. Denna stil är mer snarlik punkstilen med tuppkam och bandtröjor istället för punkband och myggjagare. Det kan vara svårt för en utomstående att se skillnad på en punkare och en modern goth idag. Även piercingar förekommer hos den moderna gothen.

Kängor, platåskor, skinnjackor och sammet i kläder är vanligt, likaså sammetsskjortor i färgerna mörklila och svart. Den dramatiskt vita sminkningen är viktig och att se ut som att man är död är något många strävar efter. Så kallad likblek sminkning med dramatiskt läppstift är därför vanligt. Långt och färgat hår, alternativt mohawk, är också populärt.

Gothic lolita

I Japan kom en våg av goth som kallas gothic lolita. Färgerna går i svartvitt och sammet är ett populärt tygval. Kors och mörka färger är även tagna från det västerländska goth-modet. Gothic lolita är dock markant mer odramatisk och går mer åt det oskuldsfulla hållet med lättare sminkning och markant mindre dramatiskt utseende.

I Sverige blev gothic lolita populärt i samband med att anime (japansk tecknat) slog igenom runt 2005. Med uppgången av många konvent kring japansk kultur tedde det sig naturligt att även anamma japanska stilar varav en av dessa var/är gothic lolita. Uppcon, som är ett konvent i Uppsala, arrangerar varje år modevisningar för gothic lolita.

Andra avstickare

En annan avstickare från traditionell och modern goth är grufties som tagit stilen new romance. Denna stil är starkt influerad av den gotiska epoken och då främst dess konst och sömnadskonst. Emo ses av vissa som en avart av goth-stilen med sina mörka kläder, vita smink och mörka musiktexter men avslås av gothare som något helt annorlunda från deras subkultur.

Sammanfattning

Stilen grundar sig i musikstilen goth med stort fokus på symbolism och känslor. Goth är en stil med starka influenser från medeltiden, gotiken och punken. Den handlar om individuella uttryck och har inte så strikta regler förutom färgval i mörka färger med dramatiska sminkningar. Stilen är androgyn och att klä sig utanför sin könsroll är inte något negativt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *